Hem‎ > ‎

Svensk antidoping

skickad 17 maj 2020 03:08 av Alexander Svartbäck Klang

På förekommen anledning vill vi påminna om vad det innebär att vara medlem i en förening som STK som är ansluten till Riksidrottsförbundet. För att våra lyftare ska få tävla krävs det att vi är anslutna till Riksidrottsförbundet som i sin tur bedriver ett arbete mot doping efter de riktlinjer som världsantidopingbyrån WADA satt upp. Detta bör alla våra medlemmar vara medvetna om utifrån det medlemsavtal alla skriver på när de börjar träna hos oss. Det arbete Riksidrottsförbundet gör för att bekämpa doping innefattar inte bara dopingtestning vid tävlingar utan även slumpmässiga stickprov på besök hos anslutna föreningar. Detta innebär att vi kan få besök av dopingkontrollanter vars jobb är att välja ut några medlemmar som måste lämna dopingprov, oftast i form av ett urinprov. Detta innebär att ni, om ni blir utvalda, kommer behöva gå på toaletten tillsammans med en dopingkontrollant av samma kön för att de ska kunna veta att urinet som lämnas är ert eget. Om detta sker får ni alltså inte lämna lokalen innan provet är lämnat och skulle det ske ses det som ett positivt lämnat prov och ni blir helt enkelt straffade i likhet med om ni skulle ha begått en dopingförseelse.


Vid en slumpmässig dopingkontroll nyligen hade vi en smitning från en medlem på klubben vilket vi ser som oerhört olyckligt. Detta ledde till omedelbar avstängning från klubben och ytterligare reprimander från Riksidrottsförbundet, inklusive en dopingavstängning från all idrott ansluten till Riksidrottsförbundet i 4 år när domen träder i kraft. En sådan här händelse påverkar både klubben och sporten negativt. Dessutom publiceras en lista över dopingavstängda med namn, förening och idrottsförbund på Internet så att alla kan se det.


Vi i styrelsen vill betona att det är varje enskild medlems ansvar att efterleva detta och uppsöka styrelsen om det råder några som helst tvivel om vad som innefattas av antidopingbestämmelserna i Sverige. Detta är något som klubben och idrotterna vi är en del av tar på yttersta allvar och eftersom klubben är dess medlemmar är det upp till oss alla att föregå med gott exempel.

Comments