Hem‎ > ‎

UJV-SM i styrkelyft, Bollnäs

skickad 6 mars 2013 05:54 av Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb   [ uppdaterad 8 dec. 2013 13:03 av Patrik Jönsson ]
Fredag 

Martin Engquist inledde tävlingarna för STK:s del på fredag i ungdomsklass 83 kg. Startvikt i knäböj 245 kg avklarades utan större åthävor dock blev den underkänd på grund av att han inte böjde tillräckligt djupt. Omtag till nästa med mer bestämdhet och 245 kg blev klart godkänt. Till sista höjde vi till 265 kg vilket kom upp fint och med mersmak, personligt rekord med 5 kg.

I bänkpress började Martin på 102,5 kg fortsatte på 110 kg och avslutade med 115 kg och 5 kg personligt rekord även här.

Marklyft startade Martin på fina 255 kg, därefter direkt på 280 vilket också inneburit personligt rekord med 5 kg. Tyvärr gick det inte vägen denna gång. Dessutom råkade han i första lyftet få vikterna på tårna med resultatet blod, svullnad och smärta.

Totalt fick han ihop 635 kg vilket är ett väldigt bra resultat, det innebar guld i viktklassen och med det blev han också bästa ungdomsherre på SM i poängkampen.
Film


Lördag

Tidigt på lördagmorgon vägde Frida Wik och Edward Yuran in.

Edward tävlade i klass U-93 där han utförde en väldigt bra tävling. Serien i knäböj blev 185, 197,5 och avslutades med fina 205 kg, PB med 17.5 kg. I bänkpress pressade han 115, 125 och stabila 127,5 kg, PB med 5 kg. I avslutande marklyft klarade han 195, 205 och 215 kg PB med 30 kg. Slutresultatet blev 547,5 kg och en fin bronsmedalj. Ytterliggare en prestation att nämna är nio godkända lyft och 26 st vita lampor. Edward tävlade med enbart bälte, så kallat klassiskt. Jag tror att Edward skulle gjort det väldigt svårt för de två före honom om han använt utrustning, vilket han uttryckte intresse att börja träna med när tävlingen var slut.


Frida gjorde sin första SM-tävling, klass J-72. Hon har tränat hårt och målmedvetet inför detta J-SM, vilket kom att bli hennes andra tävling med utrustning. Ingången i knäböj sattes till 137,5 kg vilket gick upp väldigt lätt och fint, andra på 145 kg och avslutande 150 kg då hon fick börja ta i. Det resulterade i ett PB med 10 kg. I bänkpress var målsättningen högt satt. Frida var ute efter ett svenskt juniorrekord på 110,5 kg. Ingångsvikt var satt till 105 kg och det gick fint upp, dock kände hon redan här problem med dåligt fäste för fötterna. Till andra försök begärdes 110,5 kg som inte blev som planerat, bara att gå om i tredje och här var det relativt nära men en balansmiss havererade försöket. Nu slipas taktik och teknik för att hålla bänken på plats vid framtida tävlingar. Tangerat PB. I marklyft var ingången 145, i andra 155 och avslutades lika lätt i sista försöket på 160 kg, PB med 10 kg. Totalt fick Frida ihop 415 kg på sju godkända lyft, med det vann hon sin klass och kom 2:a i poängkampen bland alla damjuniorer. Helt enligt plan i knäböj och marklyft men en miss i planen för bänkpressen.


På eftermiddagen var det dags för vår lilla juniorlyftare som redan har samlat på sig en hel del internationell rutin. Alexander Eriksson, klass 74. Trots att Alexander (precis som Martin) tävlat på nordiska mästerskapen helgen innan visade han sig ha mycket krut kvar i kroppen. I knäböj inledde han med ett lätt lyft på 245 kg, 255 kg i andra och avslutade med svenskt rekord på 265,5 kg. Han hade själv svenska rekordet på 260 kg, de extra 5,5 kg var för att slå Martins lyft på 265 kg. Interna kamper kan göra mycket för utvecklingen. I bänkpress tog han stabila 162,5 som ingångsvikt och i andra försöket begärdes 170,5 kg vilket blev ett nytt svenskt rekord. I sista höjde vi till 172,5 kg men det blev för tungt. I marklyft var ingången satt till 230 kg som gick lätt upp. Med det låg hans totala resultat på det något ovanliga resultatet 666 kg i styrkelyftsammanhang. Andra lyftet på 265 kg skulle höja hans svenska rekord i totalen, tyvärr blev det en miss. Men vid tredje och sista lyftet lyckades Alexander lyfta upp vikten och ökade sitt svenska rekord till 701 kg. För detta belönades även Alexander med pris för bästa juniorherre. Lilleman låter som en liten Peppe när han lyfter =).


På söndag tävlade vår ända veteranlyftare Anita Stavik i klass M1 63. Hon tävlar för Norge så hon deltog utom tävlan. Anita deltog även tidigare i år på senior SM i styrkelyft då hon bommade ut sig i knäböj, vilket satte extra press på henne att klara tre godkända lyft denna gång. Uppvärmningen inför knäböjen såg något ostabil ut där hon svaja åt det ena och det andra hållet, men när hon väl fått på sig utrustningen såg det stadigt ut. Som ingång valde hon vikten 140 kg vilket gick lätt, i andra 150 kg och i tredje avklarades 160 kg vilket var max för dagen. En stor framgång med djupet då hon fick 8-9 stycken vita lampor för sina tre knäböjar. Ingång i bänkpress på 65 kg avklarades stabilt, 70 kg i andra kom precis upp i ett verkligt kämparlyft. Därför valde vi att avstå sista för det fanns inte mer att hämta i grenen. I marklyft gick Anita in på 145 kg, i andra 155 kg och i tredje lyftet blev det 160 kg vilket blev lite för tungt denna gång. Totalt fick Anita ihop 385 kg. En framgång i knäböj och stabilt resultat att jobba vidare på inför internationella veterantävlingar. Jag noterade också att Anita har kommit bra in i svenska veterangänget och verkar väldigt uppskattad.

Sammanfattningsvis är jag mycket imponerad av våra STK-lyftare som utvecklas hela tiden. De visade väldigt lite tävlingsnervositet och var självständiga och lätta att coacha och stöttar varandra mycket bra. Många andra var imponerade av alla våra lyftare och de fick mycket beröm. Bara att gneta vidare med att utveckla tekniken under grundträningen och hålla skadorna borta så kommer resultaten bara att bli bättre. Just nu har vi i STK många bra lyftare, bara vi fortsätter att stötta varandra och rekryterar nya förmågor så kan vi utvecklas mera. Det var en mycket rolig resa att vara med på och extra beröm till Bollnäs Styrkeklubb som hade arrangerat en mycket bra och imponerande tävling!


Klipp på Frida, Alexander och Anita.
Comments