Tyngdlyftning

Tyngdlyftning består av två grenar, ryck och stöt och vid tävling utförs grenarna i nämnd ordning. Vi har tävlande ungdom-, junior-, senior- och veteranlag för både herrar och damer.

Träning

Det finns alltid duktiga tyngdlyftare i lokalen! På lördagar har vi även två grupper med ledarledda träningar  om vi inte har tävling eller har andra arrangemang i lokalen. Läs mer om tider och datum under ledarledd tyngdlyftningsträning.

Serietävlingarna omfattar oftast av 4 tävlingar under våren. Om laget är bland de 4 bästa i elitserien får de även vara med på lag-SM. Individuella tävlingar såsom SM för seniorer har de senaste åren gått på sommaren och på hösten är det distriktsmästerskap och Svealandsmästerskap. Läs mer under tävlingar.

Tävlingsansvarig

Patrik Jönsson är tävlingsansvarig inom tyngdlyftning för Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb Det innebär att han tillsammans med lyftare bestämmer lag, samordnar tävlingar och upplägg. 

Domare

Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb har även 4 fantastiska domare, Thomas Norlander, Martin Zung ,Patrik Jönsson Bengt Mårtensson, Pedram Parsi och Anders Wigenborg. Thomas Norlander och Martin Zung är Internationella domare. Bengt Mårtensson och Pedram Parsi är förbundsdomare. Patrik Jönsson och Anders Wigenborg är distriktsdomare.

Tävling

Tyngdlyftning är en idrott som omfattar två grenar: ryck och stöt. Vid tävling genomförs grenarna i nämnd ordning och varje deltagare har tre lyftförsök i varje delgren. Stångens vikt bibehålls eller ökas efter varje försök. Ifall lyftaren misslyckas med ett lyft får denna göra ett nytt försök på samma vikt eller mer. Stångens vikt får aldrig sänkas. Vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Lyfter två eller flera lyftare samma resultat, avgörs tävlingen till fördel för den lättaste lyftaren.

Lyftarna bestämmer själva på vilka vikter de önskar starta på. Minsta tillåtna viktökning på skivstången är 1 kg.

Lyftaren har en minut på sig att påbörja lyftet, undantag är då det samma lyftare som skall lyfta igen. Då har lyftaren två minuter på sig att påbörja lyftet.

Alla lyft bedöms av tre domare som sitter runt podiet. Varje domare ger godkänt eller underkänt på ett lyft. Dessa tre domslut används sedan för ett majoritetsbeslut. 

Ryck

Vid ryck lyfts stången med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar. Ingen press eller ojämn utlåsning är tillåten. 

Stöt

Stöt är ett tvåmomentslyft. Först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna, därefter stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången. Ingen press eller ojämn utlåsning är tillåten. 

Bakgrund

Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Med undantag av OS 1908 i London och 1912 i Stockholm har sporten varit med vid samtliga OS. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Från och med OS 1976 i Montreal har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen.

Tävlingsintresserad?

STK letar hela tiden efter nya intresserade som vill vara med och lyfta STK till nya höjder på tävlingspodiet. Men på STK har vi även krav på de tävlande. Läs mer om vad som gäller här.