Tyngdlyftning

Tyngdlyftning består av två grenar, ryck och stöt och vid tävling utförs grenarna i nämnd ordning. Vi har tävlande ungdom-, junior-, senior- och veteranlag för både herrar och damer.

Träning
Våra tyngdlyftare tränar flera dagar men oftast tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar. Vår utlysta ledarledda träning sker på lördagar om vi inte har tävling eller har andra arrangemang i lokalen. Läs mer om tider och datum under ledarledd tyngdlyftningsträning.

Torsdagkvällar och lördagmorgonar tränar även många tyngdlyftare då det alltid är roligare att träna tillsammans!

Serietävlingarna omfattar 4 tävlingar under våren och går i slutet av januari, februari, mars och april. Om laget är bland de 4 bästa i elitserien får de även vara med på lag-SM som går i slutet av maj. Individuella tävlingar såsom SM för seniorer har de senaste åren gått på sommaren och på hösten är det distriktsmästerskap och Svealandsmästerskap. Läs mer under tävlingar.

Tävlingsansvarig
Patrik Jönsson är tävlingsansvarig inom tyngdlyftning för Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb Det innebär att han tillsammans med lyftare bestämmer lag, samordnar tävlingar och upplägg. 

Domare
Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb har även 4 fantastiska domare, Thomas Norlander, Sofia Fröman,Patrik Jönsson och Anders Wigenborg. Thomas Norlander är Internationell domare och Patrik Jönsson och Sofia Fröman är distriktsdomare.

Tävling
Tyngdlyftning är en idrott som omfattar två grenar: ryck och stöt. Vid tävling genomförs grenarna i nämnd ordning och varje deltagare har tre lyftförsök i varje delgren. Stångens vikt bibehålls eller ökas efter varje försök. Ifall lyftaren misslyckas med ett lyft får denna göra ett nytt försök på samma vikt eller mer. Stångens vikt får aldrig sänkas. Vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Lyfter två eller flera lyftare samma resultat, avgörs tävlingen till fördel för den lättaste lyftaren.

Lyftarna bestämmer själva på vilka vikter de önskar starta på. Minsta tillåtna viktökning på skivstången är 1 kg.

Lyftaren har en minut på sig att påbörja lyftet, undantag är då det samma lyftare som skall lyfta igen. Då har lyftaren två minuter på sig att påbörja lyftet.

Alla lyft bedöms av tre domare som sitter runt podiet. Varje domare ger godkänt eller underkänt på ett lyft. Dessa tre domslut används sedan för ett majoritetsbeslut. 

Ryck
Vid ryck lyfts stången med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar. Ingen press eller ojämn utlåsning är tillåten. 

Stöt
Stöt är ett tvåmomentslyft. Först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna, därefter stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången. Ingen press eller ojämn utlåsning är tillåten. 

Bakgrund
Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Med undantag av OS 1908 i London och 1912 i Stockholm har sporten varit med vid samtliga OS. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Från och med OS 1976 i Montreal har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen.

Tävlingsintresserad?
STK letar hela tiden efter nya intresserade som vill vara med och lyfta STK till nya höjder på tävlingspodiet. Men på STK har vi även krav på de tävlande. Läs mer om vad som gäller här.